Nordiske mesterskap i fotball

Nordisk mesterskap i 2017, Finland

Nordisk-1
Bildet viser alle deltakerne fra Nordisk fotball i Pahulahti 2017.

Den norske troppen som reiste til Finland 14-18. juni-17 besto av 42 spillere og ledere.
Vertslandet Finland hadde innkvartert de nordiske naboene på idrettsanlegget i Pajulahti, to timers kjøretur nord for Helsingfors.
Her skulle vi være samlet noen dager for å kjempe på fotballbanen mot svenske, danske og finske spillere. Pajulahti ligger vakkert til med fotballbaner og idrettshaller med alt du kan ønske deg av tilbud innen idrett.
En liten innsjø med bryggeanlegg og badstu, gjorde også at vi kunne nyte turen til fulle mellom treninger og kamper. Det var riktignok bare de tøffeste av oss som badet :)

Som alltid hadde vi planlagt turen godt og opplegget hadde vært klart lang tid i forveien. Spillerne kunne se frem mot to-tre treningsøkter og tre harde fotballkamper.
Det forutsatte at man måtte være i topp form for å kunne prestere og nytt i år var de mange nye spillerne som var innkalt.
Som ansvarlig for herretroppen, var jeg nok en gang imponert over kvaliteten på spillerne. Det virket som samtlige var gjennomtrente og fult klar over hvilken oppgave som sto foran dem. Samtlige spillere var klare for å hente pokalen.

Eirik Furu og Bente Kvitland (ny i sportslig utvalg damer) hadde tatt ut en sterk dametropp, men dessverre ble de rammet av flere skader underveis. På første trening forsvant debutant Silje Guldbransen med kneskade. Senere fikk flere føling med strekk og i avslutningskampen mot Sverige røk akillesscena til Signe Marie. Dette gjorde sitt til at damene ikke tok gull denne gangen og dette var historiens første
norske nederlag for damene noensinne. Sverige hadde det beste laget og anført av turneringens beste spiller, tok de ganske fortjent gullet denne gangen.

Herrelaget derimot viste muskler fra første kamp, Finland og Danmark ble beseiret og til slutt sto Sverige igjen som finalemotstander. De to siste møtene i 2013 og 2015 hadde endt med brakseire 5-0 og 5-2 til Norge, kunne virkelig Sverige gi oss motstand denne gangen?
Svaret kom etter 15 minutter da Frankeh fortjent banket inn 1-0. Gaute Granmo la på til 2-0 før lagene gikk til pause.
I andre omgang kunne ikke svenskene hamle opp med naboene i vest og nykommer Espen Elvemo sørget for både 3 og 4-0 til Norge. Nok en gang blir Norge vinnere av herreklassen.
IMG_6901
Kaptein Christian Sparre kunne hente bøtta som et bevis for hans femte strake seier for Norge.

Det sosiale var veldig bra i Finland. Alle var innkvartert på samme område og samtlige bidro for at det ble en flott tur nordisk er mer enn bare fotball og det er viktig at man har det hyggelig innad i gruppa. Det ble også knyttet kontakt med deltakerne fra de andre landene. Nordisk er virkelig et av høydepunktene som kriminalomsorgen kan by på. Anstalten jeg kommer fra, Ullersmo fengsel hadde denne gangen gitt tjenestefri til 10 deltakere og dette er noe som vi verdsetter høyt.

2017-08-01 18.53.18
Asle Aase viser stolt fram troppen som representerte Norge i Pajulahti 2017.

Vi ønsker å rette en takk til alle enhetene som bidrar til at vi kan gjennomføre disse mesterskapene. Når vi vender tilbake til arbeidet i kriminalomsorgen, kan vi gjøre det med et smil om munnen. Det sportslige er viktig, men vel så viktig er det nordiske samholdet under dette mesterskapet. Det er en unik mulighet for forbrødring i kriminalomsorgen utenfor landets grenser. Det er uten unntak alltid hyggelig å møtes på disse arrangementene.

Nordisk mesterskap i 2015, Sverige

Alle nordiske deltagere

Alle nordiske deltagere ved årets mesterskap i skjønn harmoni :-)

Dobbelt gull til Norge igjen

I Helsingborg på Norrvalla IP klarte damene for 13 gang og herrene for fjerde gang på rad å bli nordiske mestere.

Det var et flott gjennomført mesterskap og arrangøren SKIF skal ha all ære for gjennomføringen.

Reisebrev Nordisk mesterskap 2015

Resultatene

Damer
Sverige – Finland 6 – 0
Danmark – Norge 0 – 8
Sverige – Danmark 5 – 1
Finland – Norge 0 – 16
Norge – Sverige 3 – 1
Finland – Danmark 1 – 1

1 Norge 3 3 0 0 27 – 1 +26 9
2 Sverige 3 2 0 1 12 – 4 +8 6
3 Danmark 3 0 1 2 2 – 14 -12 1
4 Finland 3 0 1 2 1 – 23 -22 1
Herrar
Norge – Finland 4 – 0
Sverige – Danmark 3 – 1
Danmark – Norge 0 – 3
Finland – Sverige 1 – 4
Sverige – Norge 2 – 5
Danmark – Finland 2 – 3

1 Norge 3 3 0 0 12 – 2 +10 9
2 Sverige 3 2 0 1 9 – 7 +2 6
3 Finland 3 1 0 2 3 – 11 -8 3
4 Danmark 3 0 0 3 3 – 9 -6 1

Individuella prisene ble tildelt følgende:

Damer:
Beste målvakt = Anne Berith Nordahl Linnerud – Norge
Beste spelare = Annika Möller – Sverige
Besta målscorer = Dagmar Ostad – Norge

Herrar:
Beste målvakt = Reneé Erikssen – Norge
Beste spelare = Kristian Sperre – Norge
Beste målscorer =Frankie Yaya Collier – Norge

 

Nordiske mestere fra Finland i 2011

Nordiske mestere fra Finland i 2011

I nordiske mesterskap i fotball deltar Norge, Sverige, Danmark og Finland i herreklassen. I dameklasen deltar Norge, Sverige og Danmark. Randi Olsbu fra Arendal og Eirik Furu fra Skien, er lagledere for damelaget. Anders Rodla, Ila fengsel og Kjetil Kristiansen, Ullersmo fengsel, er lagledere for herrelaget. FIF deltar i nordiske mesterskap i fotball for ansatte i kriminalomsorgen i Norden. Nordiske mesterskap fotball arrangeres i år med oddetall. Mesterskapene arrangeres på omgang av deltagerlandene. Spillerne tas ut på de norske mesterskapene.

Nordisk mesterskap 6.-9.juni 2013, Norge

Norge vant dobbelt gull på hjemmebane

Norge var vertskap for årets nordisk mesterskap i fotball og arrangementet var lagt til Vesterøya idrettspark i Sandefjord. FIF hadde stor hjelp fra Odd W Olsen til det tekniske arrangementet og han skal ha en stor takk for arbeidet! Mesterskapet ble åpnet av FIFs leder Asle Aase og regiondirektør Bjørn Krogsrud.
Det ble spilt 12 kamper over to dager. Norges damer vant alle sine tre kamper og i den siste avgjørende kampen mot Sverige fikk vi se et damelag som satte punktum for et flott mesterskap med en imponerende 5-0 seier. Våre damer kan vise til imponerende resultater da de har vunnet alle nordiske mesterskap de har deltatt i, og har aldri tapt en kamp!

Norges herrer var også regjerende mestere og etter en oppskriftsmessig 2-0 seier mot Finland fikk vi oppleve festfotball mot Sveriges herrer. Kampen endte 5-0 og John Rambo Fraser ble tremåls scorer. Siste kampen mot Danmark ble en jevn affære og Norge fikk sin keeper utvist, men maktet allikevel å utligne til 1-1.
John Rambo Fraser ble turmeringens toppscorer med 4 mål. Ole Marius ”Kula” Hansen og Gunn Siri Bye ble turneringens beste utespillere. Beste damekeeper kom fra Sverige og beste keeper blant herrene var fra Danmark.
Toppscorer blant damene ble Tina Søderstrøm fra Sverige med 6 mål.

FIF takker alle spillere og ledere for en flott helg, både på og utenfor banen.

IMG_2500
Norges herrer!

IMG_2411
Norges damer!


Nordisk mesterskap i fotball 2011, Finland

Felles_lagbilde_Finland

Finland var vertskap for årets nordiske mesterskap i fotball. Mesterskapet var lagt til Pajulahti, et fantastisk sportssted halvannen time nord for Helsinki. Det norske laget kom på onsdag kveld og benyttet torsdagen til å trene.

Åpningsseremonien ble innledet ved at forbundsleder for FIF, Asle Aase, holdt et minneord over de drepte og skadede etter hendelsene i Oslo og på Utøya. Etter minneordet var det ett minutts stillhet.

Fredagen var det kamper mot danskene for begge lagene. Damene vant 7-1 og hadde full kontroll hele kampen. Herrene spilte 1-1, men  burde avgjort kampen i første omgang hvor de hadde flere store sjanser. Danskenes keeper stor en stor kamp. Norges keeper Daniel Grepperud Olsen viste også stor klasse ved flere anledninger.

Lørdag vant damene oppskriftsmessig med 13-0 over Finland. Siste kampen mot Sverige ble en ren finale og Norge gikk seirende ut av denne med hele 4-0. Våre damer utmerket seg også med gode enkeltprestasjoner; dameturneringens toppscorer ble Henriette Viker med 6 mål, og Camilla Hansen ble kåret til turneringens beste damespiller.

Herrene vant sin andre kamp med 3-0 over Finland. Ståle Bakke hadde et fantastisk skudd fra 25 meter. Det må nevnes at John Fraser hadde et kanonskudd som den finske keeperen mesterlig reddet. En fantastisk prestasjon.

Sverige på sin side spilte 2-2 mot Danmark og Norge måtte slå Sverige i siste kamp for å bli nordiske mestere. Kampen startet med Sverige som det beste laget. De presset norge høyt men klarte ikke å overliste en god norsk keeper.

Norges midtforsvar opptrådte også meget bra. I andre omgang overtok Norge og det var Christopher McCabe og Stefan Sollied Amundsen som sikret Norge en sterk 2-0 seier. Sveriges keeper var en stor røslig kar på over 2 meter, men McCabe gikk allikevel seirende ut av en luftduell med han og puttet på til 2-0.

Ingen av herrrene fikk bestemannspremier, men det er ingen tvil om at flere av de aspirerte til beste spiller. Norges keeper var veldig god.

Toppscorer for herrene ble Stefan S Amundsen og Anders Ellingseter med to fulltreffere hver.

Det må også nevnes at sportslig utvalg med Svein Pettersen, Elin Brandvik, Anders Roodla og Kjetil Kristiansen har gjort en god jobb med laguttaket og gjennomføringen.

Nordisk mesteskap i 2009

To gull til Norge

Både de norske herrene og damene vant i helga nordisk mesterskap i fotball for ansatte i kriminalomsorgen. Med seirene sikret begge lagene seg også vandrepokalene. Det var tiende gang at damene vant det nordiske mesterskapet. For herrenes del var det det den femte nordiske gullmedaljen i fotball.

Nordisk_damer

De norske damene har gjort det til en vane å vinne de nordiske mesterskapene i fotball.

Nordisk_herrer

Denne gangen tok også de norske herrene gull.

Trenerne for herrelaget har skrevet denne oppsummeringen

Sett fra et sportslig ståsted, ble nordisk mesterskap i fotball en suksessfull opplevelse.Mye takket være en professionell spilletropp, og støtteapparat. Anders Roodla og jeg hadde så mye bra spillemateriell, at det var en glede og komponere laget som skulle møte de andre landene.

Troppen på 15 spillere besto av følgende spillere: Torbjørn Haugstad (keeper) –Ble tatt ut etter godt spill på siste NM, og gode skussmål fra flere kilder.  Tobben viste at han holder høy klasse, og etter å ha holdt nullen i tre kamper er det uforståelig at han ikke fikk bestemannsprisen. Har et godt syn, det viste han da han sikkert ”loste”  ballen via stolpen og ut, i en avgjørende situasjon mot Finland.

Daniel Johnsen (høyre back) selvskreven i troppen etter gode prestasjoner i tidligere nordisk. Han er rask, med et presist (for det meste) høyrebein. Det er sjelden fare på ferde når evt. kantspiller prøver og utfordre han. Bidrar offensivt med gode innlegg og skuddforsøk. (spiller om mulig enda bedre iført kjole???)

Kjetil Hagen (midtstopper) ble tatt ut etter bestemann fra sist NM. Viste tydelig at uttaket var riktig. Har evnen til å time, ta ut dybde når det trengs og har steinkontroll. Et stort nordisk mesterskap. Blant de to beste midtstopperne i mesterskapet. Gjorde ingen feil…jo en. Men  Tobben kan han stole på. Glemmer ikke 1-0 skåringen mot Danmark, kjempe..

Mads Haaland (midtstopper) ble tatt ut for fjerde gang. For meg den største gledelige overraskelsen. Ikke fordi han har spilt dårlig tidligere, men fordi han var svært god alle kampene. Blant de to beste midstopperene i mesterskapet. Hyggelig at det endelig ble gull.

Anders Ellingseter (venstre back) Ble tatt ut etter godt spill i siste Nordisk. Han var en av de viktigste spillerne vi hadde. Har hurtighet  og spilleforståelse som få andre. Ikke minst er han disiplinert, og spiller der han blir plassert. I likhet med Daniel er det en fryd å ha slike kvalitetspillere på backen. Gjorde et meget godt nordisk, og det hjelper og ha nordeuropas lengste tåJ(Er lettbeint på dansegulvet også)

Leif Arne Brekke( høyre kant) Ble tatt ut etter tidligere meritter, og gode skussmål fra Anders. Viste høy klasse med høyrefoten og eide høyre siden i det offensive spillet. Defensivt var det stort sett greit, overlot ofte jobben til Daniel. Fikk gull på første forsøk, representerer Tromsø på beste måte.

Christian Sparre (midtbane) Ble tatt ut på grunnlag av sin faste plass på Korsvoll. Ble tipset av Anders her også. Som lagkaptein sto han fram som en stor spiller, det stykke arbeidet som ble lagt ned var imponerende. I tillegg ble han Norges toppskårer med to mål. Og ble kåret som turneringens beste spiller, gratulerer.

Mohammed Abdullah (midtbane) Moble tatt ut fra tidligere meritter, og et godt NM. . La ned en imponerende innsats på hele midtbanen. Startet på venstre kant, men gjorde sine beste kamper som sentral midtbanespiller. I likhet med Christian en slugger, og la ned en betydelig innsats. Ener i taklingspillet, og ballvinner av rang. Skåret i tillegg det viktige 1-0 målet mot Sverige. Et stort mesterskap. (Er vistnokk ikke made in jail)

Kristian Longvastøl (venstre kant) Tatt ut fra gode prestasjoner i tidligere nordisk og nm. Han antydet at han hadde lyskeproblemer, dette så vi svært lite til. Er en ballbehandler av rang, har overblikk og gode pasninger i alle situasjoner. Trives kanskje enda bedre sentralt, men vi visste at han utfra sitt kloke fotballhode kunne bekle kantrollen også. Er oppofrende i spillet sitt, men det ble vel bare med det ene gule kortet. Punkterte kampen mot Danmark med sin 3-0 skåring. Godt levert mesterskap.

Stefan Amundsen (spiss) Ble toppskårer for to år siden. I år noterte han seg for den siste norske skåringen, 4-0 mot Danmark. Stefans største gode egenskap, ved siden av stor fart er at han alltid kommer til gode avslutningsmuligheter. Han eren viktig spiller som gjør gode prestasjoner når han bestemmer seg for det.

John Fraser(spiss) ble kalt inn bare få uker før Nordisk. Han har gode meritter og vise til fra norsk 2. div.  Viste at han har gode spissegenskaper, er rask og kan holde på ballen. Skåret den meget viktige 1-0 målet mot et godt finsk lag. Etter den prestasjonen kunne visenke skuldrene og utklasse finnenes 10 spillere. Han har en professionell holdning som er en fryd å ha med i troppen.

Leo Emblemsvåg(spiss) ble kalt inn etter gode prestasjoner nasjonalt og internasjonalt. Har jobbet mye for å være fit for mesterskapet. Det viste seg at det lønte seg. Noterer seg ikke for mål selv, men skal belønnes for godt forarbeide. Er i likhet med Stefan og John sterke spisskort som Norge vil ha glede av i neste Nordisk. Regner med at Leo ser frem mot turen til Finland.

Anders Kjenndalen(kant) kalt inn bare dager i forvegen. Etter tips fra gode kilder. Sporty å bli med på kort varsel. Men viste på trening og i kamp at den fysiske formen var god. Ikke bare skåret han 4-0 målet mot Finland, han kunne skåret flere også. Det viser at han har egenskaper som gjør at han kommer seg til avslutningsmuligheter. Og det er en viktig egenskap. Gull på første forsøk!

Tommy Finstad (kant) ble kalt inn to dager i forvegen. Meget sporty. Jeg har selv sett at han er en god spiller. Er god med ballen, har god oversikt og løper til krampa tar han. Er fortsatt ung og en mann for fremtiden. Regner med at han er med og kjemper om mer spilletid om to år, da bussturen går til suomi. Gull på første forsøk.

Ståle Bakke (kant/midstopper) Ble med på tidligere prestasjoner. Har en profesjonell instilling, og omstiller seg hvis det er behov. Gjør alltid gode valg, slik at valgene han tar ser enkle ut. Er best som midtstopper, det er tydelig at han har kvaliteter som strekker seg høyere enn 4. div. Vi mener at Ståle kan bli en enda viktigere spiller for laget om 2 år.

Sverige har lange tradisjoner med å arrangere Nordisk mesterskap. Det ble denne gangen også valgt å legge mesterskapet til anlegget i Norrköping. Heldigvis for arrangementet ble det kjempefint vær  som gjorde oppholdet i inlosjeringsbrakkene utholdelig. Det ble arrangert grillkveld med de svenske spillerne, det virket som både vi og søta bror trivdes best i eget selskap. Men totalt sett tror jeg de fleste syntes det var et hyggelig opphold på brakka. Treningsforholdene og matchbanene var strålende. Det var en fryd og kunne spille god fotball på perfekte baner.

Trenerne for damelaget har skrevet denne oppsummeringen
Denne påfølgende evaluering er kun foretatt ut ifra vårt ståsted som ansvarlig for dametroppen og vi har ikke tatt hensyn til, eller vurdert eventuelle synspunkter gjeldende for herrer. Evalueringen vil bli delt opp i tre hovedpunkter, og disse vil bli behørig kommentert.

I FORBEREDELSER TIL MESTERSKAPET

Sportslig utvalg for damer hadde sitt første møte tidlig dette år, hvor vi nøye vurderte aktuelle kandidater til mesterskapet. Denne vurdering ble foretatt ut i fra:

1) spillere fra tidligere nordiske mesterskap,

2) registreringer gjort under fjorårets norske mesterskap i fotball, og

3) kunnskap rundt nytilsatte med tilstrekkelige fotballferdigheter.

Etter dette møtet satt vi igjen med hele 30-35 aktuelle kandidater til dametroppen. Disse ble igjen kategorisert i tre segment:

A: De udiskutabelt beste,

B: Klare aktuelle kandidater, og

C: Eventuelle reserver ved forfall.

Allerede her ble kandidater tilhørende segment A og B kontaktet og forespurt om deltakelse.

Umiddelbart etter styremøte i FIF 12. mars hvor vi ble gjort kjent med tidspunkt og arrangementsted for mesterskapet ble spillerne igjen kontaktet og den endelige troppen syntes å ta form. Her ble flere spillere avskrevet grunnet ferieavvikling eller andre gjøremål, men troppen besto fortsatt i hovedsak av spillere fra segment A og B.

Den 12. april var den endelige stallen utvalgt, spillernes deltakelse bekreftet, og denne ble oversendt FIF. Troppen besto av 15 spillere.

Imidlertid ble det meldt forfall i løpet av mai og juni måned og av den innmeldte troppen på 15 spillere som hadde bekreftet sin deltakelse var det totalt 9 gjenværende da vi møtte på Ila fengsel, forvarings og sikringsanstalt den 24. juni. Reserver fra segment C ble fortløpende kalt inn ved innmeldte forfall, men vi hadde ikke flere aktuelle kandidater igjen som kunne delta da det siste forfallet kom under denne samlingen på Ila. (Da vi etterlyste spilleren var hun dratt på ferie uten å gi beskjed) Takket være iherdig jobbing og stor velvilje fra Øystein Olsen klarte vi å få tak i en ny spiller som ankom Oslo umiddelbart før avreise slik at vi til sammen hadde totalt 14 spillere.

Vi, sportslig utvalg damer, har hatt ansvaret for deltakelse på totalt 9 nordiske mesterskap, men har aldri vært med på å være i nærheten av denne situasjonen. Fra troppen blir uttatt til mesterskapet starter har det vært normalt med to til tre forfall grunnet skader. Årets situasjon med 6 forfall i løpet av siste måned før mesterskapet, og totalt ca. 15-20 spillere som takket nei, medførte ekstremt medarbeid for oss og da i særdeleshet for Elin som har hatt ansvaret for kontakten opp i mot spillerne. Det er mulig at det er for liten prestisje å bli tatt ut, at det ikke er attraktivt nok, slik at andre gjøremål prioriteres. Undertegnede har ingen klar formening, men det kan skyldes ulike årsaksforhold.

II SPORTSLIGE BETRAKTNINGER

Som nevnt tidligere hadde troppen sin første samling på Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt onsdag 24. juni. Det ble gjennomført en lett trening mest for å bli kjent med hverandre. Sportslig utbytte av denne treningen var for vår del minimal og i tillegg var baneforholdene denne gang kritikkverdige.

Treningsøkt 2 ble gjennomført i Norrköping fredag klokken 0900. Denne økten ble gjennomført under gode forhold og med et bra sportslig utbytte.

Første kamp under mesterskapet var fredag 26. juni mot Sverige. Sluttresultat: 3 – 1

Målscorere: Bente Kvitland 2, Anita Knutsen

Andre kamp var lørdag 27. juni mot Finland. Sluttresultat: 18 – 0

Målscorere: Camilla Hansen 6, Bente Kvitland 4, Anita Knutsen 3, Randi Olsbu 2, Marie Hoff Pettersen 2, Marianne Holmqvist

Tredje kamp var lørdag 27. juni mot Danmark. Sluttresultat 1 – 1

Målscorer: Camilla Hansen

For andre gang i historien ble vi nordiske mestere på målforskjellen, denne gang foran Danmark. Vi hadde også turneringens toppscorer gjennom Camilla Hansen, totalt 7 mål.

Til tross for i utgangspunktet en redusert spillertropp greide vi nok en gang å vinne mesterskapet. Sportslig og sosialt skal deltakerne ha honnør for et meget godt gjennomført mesterskap. En stor del av denne æren skal også tilfalles Annebjørg Fatland som steppet inn som keeper slik at vi i det hele tatt greide å stille et komplett lag til siste kamp mot Danmark.

Nordisk mesterskap i 2005

Norge vant dameklassen, mens Danmark tok en overraskende seier i herreklassen. Norge ble nummer to. Det norske fotballandslanget for kvinner har vært ubeseiret de siste sju årene. Dette mesterskapet ble intet unntak, damene ble nordiske mestere for åttende gang. Les mer på nettsiden til FIF og i Varden.

Nordisk mesterskap i 2003

Norges damer vant gull i Finland.

Nordisk mesterskap i 2001

Gulljenter og sølvgutter
Norges damer tok gull igjen, mens de norske herrene måtte nøye seg med sølv i Nordisk mesterskap i fotball i Fredrikstad 6. – 7. juli 2001. Les mer.